Proizvođači premium vina još od 1927.

Podrum Džervin osnovan je 27. marta 1927. godine u Knjaževcu u tadašnjoj Jugoslaviji. Knjaževac, malo mesto u istočnoj Srbiji, tadašnjoj Jugoslaviji je poznat vinogradarski kraj još iz II veka iz vremena starih Rimljana.

Podrum je u svoje “zlatno vreme” posedova oko 700 hektara svojih vinograda i proizvodio je oko 6 miliona litara vina, kako stonog tako vrhunskog premium vina.

Vina su se najviše prodavala na prostoru bivše Jugoslavije, zatim u Nemačkoj pod nazivom Šlozberg , a stizala su čak i do Rusije pa i do Japana.

Pored proizvodnje vina, kombinat Džervin je proizvodio poznate sokove od borovnice i dunje, rakiju od kantariona kao i razne vrste džemova, pa se iz toga mogao i izvesti i sam naziv DŽERVIN (džem, rakija, vino).

Nažalost, devedesetih godina kombinat je urušen, a vinogradi zapušteni. Bilo je više pokušaja privatizacija ali bezuspešno.

2013. godine Džervin kupuju investitori iz Novog Sada, sa ciljem da od Džervina naprave respektabilnu kompaniju i vrate je na mesto gde je nekad i bila.

Trenutno Džervin u svom posedu ima 100 hektara višnje, 100 hektara šljive i 40 hektara vinograda.

Naši vinogradi se nalaze u Knjaževačkom rejonu, na 300 metara nadmorske visine, gde su zastupljene sledeće sorte groždja:

  • Bele sorte:

Italijanski Rizling, Rajnski Rizling, Sovinjon Blan.

  • Crvene sorte:

Frankovka, Kaberne Sovinjon, Merlot, Pino Noar i Muskat Hamburg.

Trenutni kapaciteti podruma su 500 000 litara vina, sa tendencijom rasta

Podrum je opremljen najsavremenijom tehnološkom opremom za proizvodnju vina, komorom za hladjenje vina, prostorijom za primarnu proizvodnju i alkoholnu fermentaciju, najsavremenijom punionicom boca kapaciteta 1 500 l/ h, laboratorijom i magacinom gotovih proizvoda, dok je u izradi sala za degustaciju kapaciteta 100 mesta i sala za odležavanje vina u hrastovim buradima takozvana barique sala.

Vina koja trenutno proizvodimo su kvalitetna i modernog dizajna

U našoj vinariji proizvodimo sledeće vrste vina:

  • Osnovna linija (zapremina 1 lit, navojno zatvaranje);

Dubravka, Rose, Despot Crveni.

  • Zlatna linija (zapremina 0,75, navojno zatvaranje);

Zlatna Dubravka, Romansa, Zlatni Despot.

  • Premium linija (zapremina 0,75l, plutani čep);

Riesling, Sauvignon, Rose Pinot, Schlossberg.