Podrum Džervin 1927

Kada su na kasnoantičkom lokalitetu Timacum minus, u Ravni, neposredno pored Knjaževca, arheolozi pronašli kip Dionisa, boga vina starih Rimljana, bio je to dokaz da vinogradarstvo i proizvodnja vina u knjaževačkom kraju postoje od davnih vremena. Još u zapisima antičkih pisaca trećeg i četvrtog veka Knjaževac se pominje kao vinogorje.

U Knjaževcu je 1927. godine osnovana vinogradarska zadruga i sazidan zadružni podrum kapaciteta oko 50 tona grožđa, bio je to početak stvaranja budućeg giganta u proizvodnji vina.

Umereno kontinentalna klima i preko 300 sunčanih dana u godini, pogoduju vinovoj lozi u ovom kraju, a pošten odnos vinara prema vinogradima i grožđu rezultiraju vrhunskim kvalitetom u flaši i čaši.

Podrum Džervin osnovan je 27. marta 1927. godine u Knjaževcu u tadašnjoj Jugoslaviji. Knjaževac, malo mesto u istočnoj Srbiji, tadašnjoj Jugoslaviji je poznat vinogradarski kraj još iz II veka iz vremena starih Rimljana.

Podrum je u svoje “zlatno vreme” posedova oko 700 hektara svojih vinograda i proizvodio je oko 6 miliona litara vina, kako stonog tako vrhunskog premium vina.

Vina su se najviše prodavala na prostoru bivše Jugoslavije, zatim u Nemačkoj pod nazivom Šlozberg, a stizala su čak i do Rusije pa i do Japana.

Pored proizvodnje vina, kombinat Džervin je proizvodio poznate sokove od borovnice i dunje, rakiju od kantariona kao i razne vrste džemova, pa se iz toga mogao i izvesti i sam naziv DŽERVIN (džem, rakija, vino).

Nažalost, devedesetih godina kombinat je urušen, a vinogradi zapušteni. Bilo je više pokušaja privatizacija ali bezuspešno.

2013. godine Džervin kupuju investitori iz Novog Sada, sa ciljem da od Džervina naprave respektabilnu kompaniju i vrate je na mesto gde je nekad i bila.

Trenutno Džervin u svom posedu ima 100 hektara višnje, 100 hektara šljive i 40 hektara vinograda.

Naši vinogradi se nalaze u Knjaževačkom rejonu, na 300 metara nadmorske visine, gde su zastupljene sledeće sorte groždja:

Bele sorte:
Italijanski Rizling, Rajnski Rizling, Sovinjon Blan.

Crvene sorte:
Frankovka, Kaberne Sovinjon, Merlot, Pino Noar i Muskat Hamburg.

Trenutni kapaciteti podruma su 500 000 litara vina, sa tendencijom rasta

Podrum je opremljen najsavremenijom tehnološkom opremom za proizvodnju vina, komorom za hladjenje vina, prostorijom za primarnu proizvodnju i alkoholnu fermentaciju, najsavremenijom punionicom boca kapaciteta 1 500 l/ h, laboratorijom i magacinom gotovih proizvoda, dok je u izradi sala za degustaciju kapaciteta 100 mesta i sala za odležavanje vina u hrastovim buradima takozvana barique sala.
Vina koja trenutno proizvodimo su kvalitetna i modernog dizajna.

U našoj vinariji proizvodimo sledeće vrste vina:

Osnovna serija(zapremina 1 lit, navojno zatvaranje);
Dubravka, Rose, Despot Crveni.

Zlatna serija (zapremina 0,75, navojno zatvaranje);
Zlatna Dubravka, Romansa, Zlatni Despot.

Premium serija (zapremina 0,75l, plutani čep);
Riesling, Sauvignon, Rose Pinot, Schlossberg.