Nasleđe Boga Dionisa

Pre tačno četrdeset godina, na arheološkom lokalitetu Timakum Minus, smeštenom kod sela Ravna nedaleko od Knjaževca, pronađena je malena glava boga Dionisa napravljena od terakote. Lice boga vina i bujanja prirode ukrašava venac od vinove loze, jasno govoreći o tome da se i u ovom važnom privrednom centru Rimskog carstva uživalo u vinu, o čemu svedoče i drugi tragovi antičke materijalne kulture. Dakle, Knjaževački rejon je kraj sa dva milenijuma vinske istorije.

Knjaževački rejon sa svih strana okružuju planine smeštene na prostoru gornjeg toka Timoka. Deli Jovan, Crni Vrh, Malinik, Rtanj, Tresibaba i divlja Tupižnica gledaju ka ovom kraju, čineći ga ponešto izolovanim od ostatka istočne Srbije, ali i ublažavajući vetrove koji se probijaju do ovog kraja sklonog ranim snegovima. U Knjaževačkom rejonu se u četiri vinogorja – borskom, boljevačkom, zaječarskom i potrkanjskom – sa uspehom gaje rajnski rizling, kaberne sovinjon, grašac (italijanski rizling), šardone, pino noar, sovinjon blan, merlo, vranac i muskat hamburg.

Istorija knjaževačnog vinskog rejona umnogome je vezana za poljoprivredni kombinat Džervin, bogate i zanimljive istorije. Vinogradar Bogdan Aranđelović, vlasnik 4.5 hektara vinograda, poslao je 1922. sina Radula da se školuje u vinarskoj školi u Bukovu kraj Negotina. Radul je uspešno završio školu i vratio se kući sa planom da osnuje vinogradarsko-voćarsku zadrugu i objedine kapacitete rodnog kraja.

Više pročitajte na vino&fino.rs ..